Tapu Isleminde Vekil Secimi

 

Vekilin Seçimi

Gayrimenkul piyasasında tapu işlemleri için yetki vererek tapu işleminde vekil seçimi yasal ve işleri kolaylaştıran özelliğe sahip uygulamadır. Ancak; bilindiği üzere vekiliniz sizi tercih ettiğiniz kişinin temsil etmesidir. Bu konuda özenli ve dikkatli olmak gereksinir. Güvendin sözüyle hareket etmek yeterli değildir. Prensiplere uymak gerekir. Örneğin gayrimenkul piyasasından Marmaris satılık daireler almak istediniz. Bu durumda avukat veya emlak danışmanı yetki vererek işlerinizi yürütebilirsiniz.

Yetkinin Tanımı

Verilen yetkiyle belgede Türkiye hudutları içinde ibaresi yerine, satılacak ya da alınacak taşınmaz için yani sınırlı özel yetki verilmesi gerekir. Eğer Marmaris satılık ev piyasasından taşınmaz satarken sadece o konuta ait ada, pafta, parsel ve diğer fonksiyonları ile o taşınmazla sınırlandırılan yetki verilmelidir. Genel yetki ibaresinden kaçınmak gerekir. Yetkinin süresi, tam tersine herhangi bir hüküm yoksa işleminin tamamlanması, ölüm ya da azille son bulur. Örnek açısından; Selimiye satılık arsa için vermiş olduğunuz vekillik geçerlilik süresi satış gerçekleşince biter. Şimdi bu konuyu biraz irdeleyelim.

Yetkinin  Süresi

Gayrimenkul danışmanına noterden verilen yetkinin içeriği bir hayli önemlidir. Belgede belirtilen konularda işlem yapabileceği yazılıdır. Hangi konularda yetki olduğu içeriğinde açıklama net belirtilmelidir. Konu hakkında en önemli husus yetkinin sınırlarının tanımı ve geçerli tarihlerin bildirilmesidir. Kesinlikle geçerlilik süresi belirtilmelidir. Tapu işleri randevu sistemi ile çalışır. Eğer Tapu Müdürlüğünden randevu alındığı gün alım-satım işlemi tamamlanacak ise, alıcı veya satıcılardan birisi Tapu Müdürlüğünde bulunamaz ise onun yerine yetkilendirmeyle işlem yapması mümkündür. Ancak, bir kişi ayni zamanda hem alıcının hem de satıcının vekili olamaz. Böylesi durumlarda vekaleten bu işlem yapılamaz. Diğer koşulda tapu işlemlerini gerçekleştirebilir.

Hizmet Koşulları

Bir mülkün, arsanın vs. Alım-satım işlemleri danışman aracılığıyla sağlanmış olabilir. Alınan yetkiyle tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Bu durum gayrimenkul danışmanı görevleri arasında bulunmaktadır. Resmi ticarethane sahibi ve yetkili emlakçı yasal olarak alım-satım işleminden %2 hizmet bedeli amacıyla komisyon talep eder. Komisyon hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınır. Yani 100.000 liralık bir maldan yetki sahibi danışman 2.000 lira alıcı ve 2.000 lira satıcıdan komisyon hizmet bedeli talep eder. Ancak taşınması göstermek ve pazarlama için yazılı belge sahibi olması gereklidir. Hizmet bedeline KDV ilave edilir.

İrtibat:  0532 312 01 16


Yorumlar

En çok İzlenilen yazılar

Marmariste Satilik Emlak Almak

Mugla Marmaris Ciftlik Koyu

Ortak Kullanım Alanları