Yapı Kullanma İzni



Neler Gerekiyor?

Bir binanın inşaatı bittikten sonra kullanılabilmesi için yapı kullanma izni olması gerekmektedir. Bu izin alınmadan binaların kullanılması yasaktır ve izin binanın resmi olarak kullanılabileceğini gösterir. Marmaris emlak piyasasında sık sorulan sorular konusunda gündeme gelen yapı kullanma izni hakkında bilgiler paylaşılıyor. Yapı kullanma izni almak istiyorsanız öncelikle bazı belgelere sahip olmanız gerekir. Bu belgeler:

·         Tapu kaydı bilgisi
·         Vergi dairesi ilişki kesme bilgisi
·         Yapı kullanma izni istendiğine dair dilekçe
·         Proje müellifleri raporu
·         Telekom olur yazısı
·         Yapı denetim kuruluşu raporu
·         Emlak ve çevre temizlik vergisi yoktur raporu
·         İlgili binanın cephe fotoğrafları
·         SSK’dan alınan borcu yoktur belgesi
Eğer binada asansör kullanıyorsa bu belgeler yapı kullanma izni almak için yeterli olmayacaktır. 

Asansörlü binalarda ek olarak;
·         Asansör firmasından alınan TSE belgesi
·         Muayene raporu
·         Garanti belgesi
·         Mühendislerin SMM raporu
·         Uygulama projeleri
·         Yangın tesisat raporu

Bahsettiğimiz belgeleri edinmeden önce binanızın vergilerini ödemiş ve iskan bedelini yatırmış olmanız gerekmektedir. Bu ödemelerden sonra vergi dairesinden ilişki kesebilirsiniz.

Yapı Kullanma İzni Neden Gereklidir?

Yapı kullanma izni yani iskan alınmadığı takdirde binayla ilgili birçok konuda sıkıntı çıkacaktır. Yapı kullanma izni olmayan binalarda elektrik su ve doğal gaz abonelikleri yapılamaz. Aynı zamanda iskanı olmayan binalara bankalar konut kredisi de vermemektedir. Eğer ev almak istiyorsanız incelediğiniz evlerde yapı kullanma izninin olup olmamasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Aynı konu işyerlerinde de geçerli. Bir iş yeri kiralayacaksanız iskanı olmayan yapılardan kiralama yapamazsınız ve orada işyeri açamazsınız. Eğer bina size aitse yapı kullanma izni alma işi arsa sahibi ve müteahhit arasında yapılan anlaşmaya göre genelde müteahhit tarafından alınır ancak bu izni sizin almanız gerekiyorsa yukarıda bahsettiğimiz belgelerle bulunduğunuz yerin belediyesine müracaat ederek, eğer binanızı gerekli özellikleri sağlıyorsa izin alabilirsiniz.

İzin binanın yapı ruhsatı çıktıktan sonraki beş yıl içerisinde yapının tamamlanmasıyla rahatlıkla alınabilir. Ancak binanın tamamlaması 5 yılı aşarsa yapı kullanma izni konusunda sıkıntılar çıkabilir.
Yazımızda yapı kullanma izninin nasıl alındığına ve bu iznin ne kadar önemli olduğuna dair bilgiler verdik. İmarla ilgili satın alma, kiralama vb. tüm işlemlerinizde öncelikle yapı kullanma iznine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.


Yorumlar

En çok İzlenilen yazılar

Marmariste Satilik Emlak Almak

Mugla Marmaris Ciftlik Koyu

Ortak Kullanım Alanları