İstimlak Bedeli Hesabı


Nasıl Yapılır?

İstimlak kelimesi resmi yazışmalarda, hukuki metinlerde kullanıldığında kişiler tarafından Selimiye Emlak Piyasasında merak ediliyor. Marmaris emlak sektöründe hizmet veren firma gayrimenkul bilgi paylaşımı konusuna özen gösterdiğinden konuyu irdeliyor. İstimlak nedir? derseniz; kişilere ait özel kuruluşların yerleşkesi, içerisindeki taşınmaz malların tümü ya da bir kısmı kamunun yararı gerekli olduğu durumlarda devlet tarafından kamuya dahil edilebilir. Bu durum yasalarda belirtilen hukuki olaydır.

Ancak devletin özel kuruluşların mallarına el koyabilme yetkisi sizi korkutmasın. İstimlak kararının alınması basit, kolay verilecek karar değildir. Kararın alınması için ciddi kamu yararı olması gereklidir. Kamu yararı amacıyla devlete geçirilebilecek olan kurumlar bir üniversite, okul, belediye ve ya tüzel köy kurumları olabilir.

İstimlak Kararı Verebilecek Kurumlar Hangileridir?

İstimlak yetkisi önemli bir yetki olduğu için, tüm resmi kurumlarda bulunmamaktadır. Kararı verme yetkisi bulunan kurumlar şunlardır:

·         Karayolları Genel Müdürlüğü
·         DSİ
·         Devlet Üniversiteleri
·         Belediyeler

Bu kurumlar zorunlu olduğu takdirde bir takım kuruluşları kendi bünyelerine dahil edebilirler. Yol, köprü, bina, otopark, mezarlık, tramvay, alt, üst geçitler devlet bünyesine geçebilecek yerle arasındadır.

Devlet tüm bu mekanları kendi bünyesine dahil ettiğinde mal sahiplerini tabii ki mağdur etmiyor. İstimlak kararı alındıktan sonra özel kuruluş sahiplerine kararı alan kurum tarafından; ya takas olarak başka  kuruluş ya da kuruluşun maddi değerince ödeme yapılır.

İstimlak Bedeli Nasıl Hesaplanır?

İstimlak bedeli hesaplama önemli  konu çünkü istimlak ödemeleri ve  ödemelerin çeşitleri bazı faktörlere göre farklılık göstermekte. Devlet el koyduğu kuruluşların ödemesini peşin olarak ya da taksitle yapabilir. Ödeme sırasında devlet tarafından verilen en yüksek faiz oranı uygulanmaktadır. Eğer devlet ödemeyi yapmazsa hukuki yöntemlere başvurularak ödeme faiziyle alınabilir.

Kuruluşun istimlak bedeli devlet tarafından belirlenen bir bilirkişi kurulu tarafından ilgili taşınmaz mala gidilerek belirli kriterler doğrultusunda belirlenir. Kriterler şunlardır:

·      Kuruluşun yüz ölçümü, türü belirlenir. Kurumun maddi değerini etkileyebilecek herhangi durum varsa bütün bunlar tespit edilir.


            ·   Kuruluşta kullanılması dahilinde kar ettirecek malların getireceği kar oranı hesaplanır.

            ·  Devlet tarafından alınacak kuruluşun vergi beyanı kontrol edilir.
       
  •       Tüm bu incelemeler sonucunda istimlak bedeli hesaplanır. 

  •        Eğer özel kuruluş sahibi sonuçtan memnun olmazsa sonuca itiraz edebilir.
       Marmaris Haber

Yorumlar

En çok İzlenilen yazılar

Marmariste Satilik Emlak Almak

Mugla Marmaris Ciftlik Koyu

Ortak Kullanım Alanları