Kira Kontrati Nasil Yenilenir?


Gayrimenkul sektöründe en çok yaşanan sorunlardan birisi kiracı kiraya veren arasında yaşananlardır. Nitekim, Marmaris emlak sektöründe yaygın olarak ayni sorun görülmektedir. Muğla Marmaris satılık daire fiyatlarının hızla yükselmesi, doğrudan kiralık ev fiyatlarına da yansıdı. Bu nedenle bile sıkıntılar oluştu.

Kontrat her yıl yenilenir mi?

Kiracılarla ev sahipleri arasında zaman zaman problem yaşanan bir durum var: Kira sözleşmesinin otomatikman yenilenmesi.

Evet bu durum karşılıklı güven ilişkileri arasında birçok kişiye avantaj sağlasa da, eğer anlaşmanın devam etmemesi isteniyorsa, verilen yasal süre içerisinde sözleşmenin feshedilmesi gerekiyor. Yoksa sözleşme 1 yıl otomatikman uzuyor.

Örneğin 5 yıllık kontrat yapmış bir kiracı, sözleşme bitiminde eğer fesih durumu söz konusu değilse, sözleşmesinin 5 yıl otomatikman uzayacağını düşünür ancak durum böyle değildir. Sözleşme süresi ister 1 sene olsun ister 10 sene, sözleşme sonunda olumsuz bir durum yoksa sözleşme otomatikman 1 sene uzar.
 Bu durum aslında iki tarafın da lehinedir. Her sözleşme zamanında yeni bir sözleşme yapma zahmetinden kurtarır. Zaten sözleşme fesih edilecekse de, bu süreden önce ibraz edilmelidir.

Her sözleşme bittiğinde sözleşme yapmamanın bir başka avantajı ise son kiracılar kanununda yer alan bir ibareye dayanıyor. Yasadaki son değişiklik yeni sözleşme imzalanması kurumunda kiralayanın aleyhine işleyen bir durum ortaya çıkarıyor. 

10 yıllık bir kiracı hiçbir gerekçe olmadan tahliye olunur hükmü. Yani 10 uzama yılı sonunda mal sahibi hiçbir gerekçe göstermeden kiracıyı çıkartabilir. Yazılı sözleşme yapmak bu nedenle kiracının aleyhinedir. 
Çünkü bu 10 yıllık sürede esas alınan yazılı sözleşme. Yani siz her sene yazılı sözleşme yaparsanız, Yargıtay’ın bahsettiği “10 uzama yılını” içerisine girmiş olursunuz. Yani 10 yıllık süre yenileme tarihinden itibaren başlıyor.


Uzama derken sadece "yasal uzama "ya atıf yapılarak karar verilemez. Yasada yasal uzamadan söz edilmiyor sadece "uzama süresi" tabiri kullanılıyor ki bu her türlü uzama halinin kastedildiğinin açık ifadesidir. Mevcut durumda ise Yargıtay kararına göre uzama için yapılacak yazılı sözleşme, 10 yıllık süreyi geri atacağı için kiralayan açısından zarar doğurucu olabilir. 

Ne yapmalı?

Sorun yaşamadan veya sorunları en az düzeye indirmek için, kira kontratını avukatların hazırlaması önemlidir.  Kiracı ile mülakat yapılarak detaylı görüşerek anlaşmanın temini ve mutabık kalınan konuların yazılı olması sağlanmalıdır. Pusulanız doğru bilgi olsun.

Gonenc Emlak Ltd.Şti.   -   gonencemlak.com.tr

Tepe Mahallesi 61 Sokak No:20 Marmaris 48700 Muğla

0252 4133089   -   02524133090   -   05323120116

Yorumlar

En çok İzlenilen yazılar

Marmariste Satilik Emlak Almak

Mugla Marmaris Ciftlik Koyu

Ortak Kullanım Alanları